De oplossing van Google: Google for education

Google heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in onderwijs. Het meeste daarvan is gratis te gebruiken voor scholen. Veel scholen hebben vanuit traditie altijd gekozen voor een oplossing van Microsoft, gewoon omdat dit zo gegroeid is. Andere kiezen de laatste jaren voor Apple, omdat zij de afgelopen jaren op educatief gebied een grote voorsprong hebben opgebouwd. Google is in steeds meer opzichten een aantrekkelijk alternatief, vooral omdat zij hun diensten overwegend gratis aanbieden en hun versie van de laptop, de Google Chromebook, ongeveer €250,= kost tegenover een macbook air die begint bij €1100,=.

Voor docenten is er veel te halen bij Google. Je kunt bijvoorbeeld gecertificeerd google-educator worden. De volledige cursus staat online. google certified teacher

Dit zijn interessante ontwikkelingen voor het onderwijsveld en een uitvoerige discussie waard tussen innovatieve docenten en ICT-afdelingen. Waar ICT-afdelingen nu nog vaak op de klassieke manier omgaan met technologie (het beheren en inrichten van ICT-omgevingen en informatiestromen), kunnen ze met het introduceren van cloud-oplossingen zoals google for education (of office 365 van microsoft) zich meer richten op de regie van ICT-oplossingen in onderwijsinstellingen en zorgen voor het optimaal ondersteunen van het primaire proces.

Willen we succesvol zijn in het opnieuw uitvinden van leren in de 21e eeuw, dan zal het begeleiden van docenten en leerlingen op deze weg de belangrijkste rol moeten zijn van ICT-medewerkers, en niet langer het onderhouden van servers en vaste PC’s.

Ik ben benieuwd wat initiatieven als die van Google gaan opleveren. En of ze ooit onze privacy serieus gaan nemen. Want dat is nog een klein obstakel dat overwonnen zal moeten worden, is mijn inschatting.

Hoe denken jullie over deze ontwikkelingen? Reageer hieronder!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s